Świąteczne pierożki z nadzieniem grzybowym: Jak zrobić nadzienie: 1 litrowy słoik suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól pieprz 3 łyżki oleju 3 posiekane drobno cebule Jak zrobić nadzienie: Zacznij od opłukania grzybów, i zalania ich zimną wodą. Tak przygotowane pozostaw na min. 6 godzin lub na całą noc. Do tego samego garnka Czytaj więcej >>
Aktualności
Wigilijne krokierty
Wigilijne krokiety ok. 10 średnich sztuk: Farsz do krokietów: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 szklanki wody 500 g startych pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki oleju roślinnego pieprz do smaku Jak zrobić farsz: Pieczarki zetrzeć na tarce po czym utartą masę wrzucić na patelnię. Podgrzewać do całkowitego wyparowania wychodzącej z nich wody, następnie dodać dwie Czytaj więcej >>
Wigilijna kapustka z suszonymi grzybkami
Wigilijna kapustka z suszonymi grzybkami składniki na 4 porcje: 1 kg kiszonej kapustki 50 g grzybów suszonych 50 g śliwek suszonych 3 cebule 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku przyprawy do smaku – sól, pieprz Jak zrobić wigilijną kapustkę z suszonymi grzybkami: Najpierw włóż grzybki do rondelka Czytaj więcej >>
Makiełki z domowym makaronem
Makiełki z domowym makaronem Składniki na masę 25 dag maku 20 dag cukru 1 łyżka miodu 1 szklanka słodkiej śmietanki 5 dag rodzynek 5 dag orzechów 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki) Składniki na makaron 0,5 kg mąki 3 jajka ok. 3/4 szklanki ciepłej Czytaj więcej >>
Świąteczny makowiec
Świąteczny Makowiec Składniki na ciasto 50 g świeżych drożdży 6 żółtek 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 380 g mąki pszennej tortowej 190 ml ciepłego mleka 110 g masła, roztopionego i ostudzonego Składniki na masę makową 250 g maku 25 g Czytaj więcej >>
Grudniowe pierniczki
Grudniowe pierniczki Składniki na ok. 50 pierniczków 50 dag mąki 20 dag cukru lub cukru pudru 20 dag miodu 12 dag masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przypraw korzennych lub więcej wg. gustu 1 łyżeczka kakao lub bez w zależności jaki smak wolicie Jak zrobić Rozpuścić masło na wolnym ogniu z miodem i Czytaj więcej >>
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese Składniki: 2 ząbki czosnku obrana cebula pokrojona w talarki makaron typu spaghetti sos pomidorowy (może być z kartonika taki luźniejszy koncentrat) 20 dag mięsa mielonego przyprawy sól i pieprz , ostra papryka żółty ser do posypania Jak zrobić Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną Czytaj więcej >>
Smaczne newsy cz. 3
Jeśli chcą Państwo zamówić słodkości na świąteczny stół prosimy o dokonywanie rezerwacji już teraz – święta to okres naszej wzmożonej działalności a chcielibyśmy wywiązać się ze wszystkich zamówień dla naszych klientów. Na wszystkie pytania odpowiemy pod nr tel.: 798 548 032 lub na e-mail biuro@spoldzielniadabie.pl
Smaczne newsy cz. 2
Zapraszamy Państwa na Bal Sylwestrowy organizowany przez naszą Spółdzielnię w Miejsko – Gminnym Ośrodku Kultury w Dąbiu w noc sylwestrową z 31.12.2016/01.01.2017 r. Koszta za parę to jedynie 270 zł w ramach których otrzymają Państwo prócz mnóstwa szampańskiej zabawy 4 ciepłe posiłki, zimne przekąski, ciasta oraz butelkę najlepszego sylwestrowego trunku na dwie pary. Zapisy pod Czytaj więcej >>
Smaczne newsy cz.1
W ramach projektu „Wielkopolski Ośrodek Ekonomii Społecznej” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w którym udział wzięła Gmina Dąbie powstała Spółdzielnia Socjalna „Ale Smacznie” zatrudniająca na start 6 osób. Umocnienie wiary w powodzenie przedsięwzięcia daje fakt zawiązania spółdzielni socjalnej przez osoby prawne tj.: Gminę Dąbie i Fundację „Dąbie Naszych Marzeń”. Spółdzielnia wspomaga proces aktywizacji i integracji Czytaj więcej >>