Grudniowe pierniczki
Składniki na ok. 50 pierniczków
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru lub cukru pudru
- 20 dag miodu
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przypraw korzennych lub więcej wg. gustu
- 1 łyżeczka kakao lub bez w zależności jaki smak wolicie
Jak zrobić
Rozpuścić masło na wolnym ogniu z miodem i przyprawami. Mąkę wymieszaj z sodą i cukrem. Dodaj do tego jajko i wymieszaj. Następnie wlej powolutku przestudzoną masę miodowo – maślaną. Ciasto wyrabiaj tak długo aż będzie gładkie i będzie swobodnie odchodziło od ręki. Schłodź je w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym zasie gotowe ciasto rozwałkuj, a z gotowego placka zacznij wykrawać ciasteczka różnych kształtów. Po skończonej zabawie wystarczy wyłożyć je na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia. Pierniczki najlepiej piec w temp. 180 stopni lub 160 stopni jako termoobieg przez 5-8 minut w zależności od grubości pierniczków. Dobrze wypieczone ciasteczka powinny być koloru złotego. Pierniczki przez jakiś czas po upieczeniu są miękkie, a później z każdym dniem stopniowo twardnieją. By zmiękły wystarczy je polukrować.