Wigilijna kapustka z suszonymi grzybkami składniki na 4 porcje:
- 1 kg kiszonej kapustki
- 50 g grzybów suszonych
- 50 g śliwek suszonych
- 3 cebule
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- przyprawy do smaku – sól, pieprz
Jak zrobić wigilijną kapustkę z suszonymi grzybkami:
Najpierw włóż grzybki do rondelka i zalej szklanką wody, pozostawiając na dwie godziny do odstania. Po tym czasie, wstaw grzybki na mały ogień i gotuj przez ok 20 minut. Jeśli kupiona kapusta ma bardzo kwaśny odczyn, przepłucz ją wodą zimną i odciśnij. Następnie posiekaj kapustę i wsadzić do garnka dodając dwie szklanki wody. Do tego dokładamy liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy wedle smaku i uznania. Gotujemy całość ok 40 minut. By kapusta nie przypaliła się i nie przywarła należy ją mieszać i podlewać wodą. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu i dodać ją do kapusty.To samo należy zrobić ze śliwkami i grzybkami. Pokrojone na paseczki dorzucić do garnka z kapustą, z tą różnicą , że grzybki dodajemy z całym wywarem.Wszystko wymieszać, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i dusić na małym ogniu kolejne pół godziny. A potem…Smacznego!