Wigilijne krokiety ok. 10 średnich sztuk:
Farsz do krokietów:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 szklanki wody
- 500 g startych pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- pieprz do smaku
Jak zrobić farsz:
Pieczarki zetrzeć na tarce po czym utartą masę wrzucić na patelnię. Podgrzewać do całkowitego wyparowania wychodzącej z nich wody, następnie dodać dwie łyżki oleju roślinnego i pokrojoną cebulę. Do garnka wlać trochę wody i wrzucić kapustę, gotując przez 20-30 minut, do zmięknięcia, ale tyk by jej nie rozgotować. Po tym czasie odcedzić i połączyć z pieczarkami i cebulą. Lekko ostudzone posiekać na drobniejsze kawałki i doprawić.
Ciasto na krokiety:
- 300 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- 40 g oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
Jak zrobić ciasto do naleśników:
Mleko, jaja, mąkę i olej zmiksować ze sobą na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej chochlą wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię z roztopionym tłuszczem by nie przywierało. Powstałe naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minut na rozgrzanej patelni, spryskując ją uprzednio odrobiną oleju roślinnego.
Nadziewanie farszem:
Naleśnik położyć płasko na talerzu, na brzegu umieścić niepełną łyżkę farszu, złożyć do środka równolegle brzegi i zwinąć krokiet w rulon. Tak przygotowane krokiety maczać w rozbełtanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym.