Wigilijne krokierty

Wigilijne krokiety ok. 10 średnich sztuk:

Farsz do krokietów:

  • 1 kg  kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 500 g startych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • pieprz do smaku

Jak zrobić farsz:

Pieczarki zetrzeć na tarce po czym  utartą masę wrzucić na patelnię. Podgrzewać do całkowitego wyparowania wychodzącej z nich wody, następnie dodać dwie łyżki oleju roślinnego i pokrojoną cebulę. Do garnka wlać trochę wody i wrzucić kapustę, gotując przez 20-30 minut, do zmięknięcia, ale tyk by jej nie rozgotować. Po tym czasie odcedzić i połączyć z pieczarkami i cebulą. Lekko ostudzone posiekać na drobniejsze kawałki i doprawić.

Ciasto na krokiety:

  • 300 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g oleju roślinnego
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Jak zrobić ciasto do naleśników:

Mleko, jaja, mąkę i olej zmiksować ze sobą na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej chochlą wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię z roztopionym tłuszczem by nie przywierało. Powstałe naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minut na rozgrzanej patelni, spryskując ją uprzednio odrobiną oleju roślinnego.

Nadziewanie farszem:

Naleśnik położyć płasko na talerzu, na brzegu umieścić niepełną łyżkę farszu, złożyć do środka równolegle brzegi i zwinąć krokiet w rulon. Tak przygotowane krokiety maczać w rozbełtanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju roślinnym.

Please follow and like us: