Makiełki z domowym makaronem

Makiełki z domowym makaronem

Składniki na masę

  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)

Składniki na makaron

  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (w zależności od mąki)
  • sól

Jak zrobić masę:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin tak by spęczniał. Następnie zagotować, odsączyć i zmielić trzy razy. Do drugiego mielenia dodać cukier. Przygotowane bakalie – umyć, osuszyć i drobno pokroić. Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.Masę makową połączyć z domowym makaronem.

Jak zrobić makaron:

Z przesianej mąki zrobić na blacie kopczyk z dołkiem, do którego wlewamy jajka i wodę. Zagniatamy starannie tak by otrzymać elastyczne, twarde ciasto. Podzielić na 3-4 części, każdą cienko rozwałkować i podsuszyć. Pokroić na pasy, poskładać jeden pas na drugim przesypując mąką  i pociąć na drobne  kwadraciki. Rozrzucić na stole do przeschnięcia. Następnie włożyć makaron do wrzącej osolonej wody i ugotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, odsączyć. Po ostygnięciu połączyć z masą. Smacznego

Please follow and like us: