Makiełki z domowym makaronem
Składniki na masę
- 25 dag maku
- 20 dag cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów
- 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
- 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki)
Składniki na makaron
- 0,5 kg mąki
- 3 jajka
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (w zależności od mąki)
- sól
Jak zrobić masę:
Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin tak by spęczniał. Następnie zagotować, odsączyć i zmielić trzy razy. Do drugiego mielenia dodać cukier. Przygotowane bakalie – umyć, osuszyć i drobno pokroić. Bakalie i śmietankę dodać do maku, wymieszać.Masę makową połączyć z domowym makaronem.
Jak zrobić makaron:
Z przesianej mąki zrobić na blacie kopczyk z dołkiem, do którego wlewamy jajka i wodę. Zagniatamy starannie tak by otrzymać elastyczne, twarde ciasto. Podzielić na 3-4 części, każdą cienko rozwałkować i podsuszyć. Pokroić na pasy, poskładać jeden pas na drugim przesypując mąką i pociąć na drobne kwadraciki. Rozrzucić na stole do przeschnięcia. Następnie włożyć makaron do wrzącej osolonej wody i ugotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, odsączyć. Po ostygnięciu połączyć z masą. Smacznego