Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 2 ząbki  czosnku
  • obrana  cebula pokrojona w talarki
  • makaron    typu spaghetti
  • sos pomidorowy  (może być z kartonika
  • taki luźniejszy koncentrat)
  • 20 dag mięsa mielonego
  • przyprawy
  • sól i pieprz , ostra papryka 
  • żółty  ser do posypania

Jak zrobić

Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Czekamy aż się zeszklą. Potem dodajemy mięso mielone i lekko trzeba je obsmażyć , mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Na koniec wlewamy do tego sos pomidorowy z kartonika. Można dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzą.
Trzeba ugotować makaron spaghetti- Stopniowo wkładać makaron spaghetti do gotującej się osolonej wody (1 litr wody na każde 100g spaghetti, najlepiej wybrać wysoki garnek, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody), w miarę wiotczenia się zanurzonej części. Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. W zależności od producenta, czas gotowania spaghetti wynosi pomiędzy 10 a 14 minut. Parujący makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możnaposypać spaghetti tartym parmezanem w zależności kto co lubi.

 

 

Spaghetti

ŻYCZĘ SMACZNEGO!! 🙂

Please follow and like us: