Spaghetti bolognese
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- obrana cebula pokrojona w talarki
- makaron typu spaghetti
- sos pomidorowy (może być z kartonika
- taki luźniejszy koncentrat)
- 20 dag mięsa mielonego
- przyprawy
- sól i pieprz , ostra papryka
- żółty ser do posypania
Jak zrobić
Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Czekamy aż się zeszklą. Potem dodajemy mięso mielone i lekko trzeba je obsmażyć , mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Na koniec wlewamy do tego sos pomidorowy z kartonika. Można dodać ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu i szczypta cukru też nie zaszkodzą.
Trzeba ugotować makaron spaghetti- Stopniowo wkładać makaron spaghetti do gotującej się osolonej wody (1 litr wody na każde 100g spaghetti, najlepiej wybrać wysoki garnek, 1 łyżeczka soli na 2 litry wody), w miarę wiotczenia się zanurzonej części. Od razu mieszamy, żeby zapobiec przyklejeniu się makaronu do ścianek garnka. W zależności od producenta, czas gotowania spaghetti wynosi pomiędzy 10 a 14 minut. Parujący makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możnaposypać spaghetti tartym parmezanem w zależności kto co lubi.