Świąteczny Makowiec
Składniki na ciasto
- 50 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 190 ml ciepłego mleka
- 110 g masła, roztopionego i ostudzonego
Składniki na masę makową
- 250 g maku
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g rodzynek
- 25 g skórki pomarańczowej lub kandyzowanej
- 50 g miękkiego masła
- 1 kieliszek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
Jak zrobić ciasto:
Zmieszaj ze sobą drożdże, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykryj mieszankę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z drobnym cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przetnij na pół, łyżeczką wyłuskaj ziarenka i dodaj do ubitej masy. Wymieszaj z przesianą mąką, drożdżami i resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Następnie wyrób mieszankę na elastyczną i dość luźną masę, przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Jak zrobić masę makową:
Mak umieść na sitku i przelej go wrzątkiem, później dokładnie odsącz i odparuj, później zmiel dwukrotnie w maszynce. Do zmielonego maku dodaj posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło. Dokładnie rozdziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową. Następnie ubij na sztywną pianę białka i wymieszaj z masą.
Jak połączyć ciasto z masą:
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiaj je przez 2 – 3 minuty. Rozwałkowuj na podsypanej mąką stolnicy a później całość przenieść na blachę do pieczenia. Rozwałkowane ciasto pokryj masą makową i zawiń w roladę. Dokładnie sklej ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ułóż łączeniem do dołu i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Do nagrzanego piekarnika wstaw ciasto i piecz przez około 45 minut, aż będzie ono zrumienione. Po ostudzeniu polej lukrem i udekoruj skórką pomarańczową. Smacznego!!!