Zupa rybna z grzaneczkami

Zupa rybna z grzankami

Z czego zrobić zupkę rybną ok. 4 porcje:

  • 200 g łososia
  • 200 g dorsza (jeśli macie lub wolicie, można użyć innych ryb)
  • 50 g marchewki
  • 30 g selera
  • 10 cm pora
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 50 g borowików mrożonych
  • 100 g pomidorów pelati
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 50 ml koniaku
  • 30 g masła
  • 30 g śmietanki kwaśnej
  • 2–3 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 gałązki koperku
  • szczypta soli
  • pieprz biały

Jak zrobić zupkę rybną:

Warzywa obierz i pokrój w małe paski po czym wrzuć je do garnka i zalej zimną wodą. Przypraw lekko solą i gotuj przez ok. 20 minut.  Na patelni roztop masło i podsmaż na nim cebulkę, jak tylko się zeszkli dodaj drobno posiekawszy czosnek. Odmarznięte przez noc grzybki pokrój i dorzuć na patelnię. Następnie lekko podsmażone  borowiki z cebulą i czosnkiem dorzuć do wywaru warzywnego.  Kolejno dodaj pokrojone w kostkę ryby i zmniejsz ogień pod garnkiem. Dodaj wg receptury 100 ml białego wina oraz koniak i poczekaj do jej zagotowania. Wlany alkohol wyparuje ale pozostawia niepowtarzalny smak. Na sam koniec dodaj poszarpane aromatyczne zioła. Przelej zupę do talerza lub wazy i udekoruj kwaśną śmietaną oraz listkami koperku.

z czego zrobić grzanki do zupy:

  • kromki chleba pszennego (lub innego wedle uznania)
  • ok.  3-4 łyżki masła lub oleju (jeśli za mało zawsze można dołożyć)
  • Zioła do smaku, ja lobię prowansalskie albo tymianek wymieszany z oregano.

jak zrobić grzanki do zupy:

Metod jest parę. W pierwsze, chleb pokrojony  na kawałeczki,  wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu wolno mieszając, aż grzanki staną się złote, a gotowe i ostudzone posypujemy ziołami i szczyptą soli. Można też ususzyć je w piekarniku np: wrzucone do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i upieczone, także powinny wyjść koloru złotawego, opiekane w temperaturze 180 stopni przez ponad 30 min.

Please follow and like us: