Zupa rybna z grzankami
Z czego zrobić zupkę rybną ok. 4 porcje:
- 200 g łososia
- 200 g dorsza (jeśli macie lub wolicie, można użyć innych ryb)
- 50 g marchewki
- 30 g selera
- 10 cm pora
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 50 g borowików mrożonych
- 100 g pomidorów pelati
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 50 ml koniaku
- 30 g masła
- 30 g śmietanki kwaśnej
- 2–3 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki bazylii
- 2 gałązki koperku
- szczypta soli
- pieprz biały
Jak zrobić zupkę rybną:
Warzywa obierz i pokrój w małe paski po czym wrzuć je do garnka i zalej zimną wodą. Przypraw lekko solą i gotuj przez ok. 20 minut. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim cebulkę, jak tylko się zeszkli dodaj drobno posiekawszy czosnek. Odmarznięte przez noc grzybki pokrój i dorzuć na patelnię. Następnie lekko podsmażone borowiki z cebulą i czosnkiem dorzuć do wywaru warzywnego. Kolejno dodaj pokrojone w kostkę ryby i zmniejsz ogień pod garnkiem. Dodaj wg receptury 100 ml białego wina oraz koniak i poczekaj do jej zagotowania. Wlany alkohol wyparuje ale pozostawia niepowtarzalny smak. Na sam koniec dodaj poszarpane aromatyczne zioła. Przelej zupę do talerza lub wazy i udekoruj kwaśną śmietaną oraz listkami koperku.
z czego zrobić grzanki do zupy:
- kromki chleba pszennego (lub innego wedle uznania)
- ok. 3-4 łyżki masła lub oleju (jeśli za mało zawsze można dołożyć)
- Zioła do smaku, ja lobię prowansalskie albo tymianek wymieszany z oregano.
jak zrobić grzanki do zupy:
Metod jest parę. W pierwsze, chleb pokrojony na kawałeczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu wolno mieszając, aż grzanki staną się złote, a gotowe i ostudzone posypujemy ziołami i szczyptą soli. Można też ususzyć je w piekarniku np: wrzucone do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i upieczone, także powinny wyjść koloru złotawego, opiekane w temperaturze 180 stopni przez ponad 30 min.