Barszczyk czerwony z wkładką:
Jak zrobić barszczyk:
- 250 – 500 ml kwasu lub zakwasu z buraków
- 40 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie,
- 10 ziaren pieprzu
- 2 kg czerwonych buraków
- 1/2 korzenia selera
- 1 jabłko
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 1/2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki cukru
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu lub kawałek gwiazdki anyżu
Jak zrobić barszczyk:
Do pół litra wody w garnku dodać suszone borowiki, po czym opaloną i przekrojoną cebulę i czosnek dodać do tego samego garnka. Gotować na średnim ogniu aż do wrzenia, po czym zminimalizować ogień na najmniejszy, przykryć i trzymać tak jeszcze przez około 25 minut, tak by wywar „bulgotał leciutko” a nie się gotował. W międzyczasie można doprawić liściem laurowym, zielem oraz ziarnami pieprzu. Buraki i seler umyć i obrać a później zetrzeć na tarce lub posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce wraz ze skórką – bez obierania. Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka i zalać ok 2,5 litra wody i wywarem z grzybami. Przykryć garnek i gotować na minimalnym ogniu do zagotowania ok. 20 min. W międzyczasie wedle własnego uznania można do zupy dodać goździki, cynamon i anyż. Po zagotowaniu dobrze jest trzymać wywar na ogniu dodatkowe 10 minut zanim doda się octu. Po tym czasie należy wszystko jeszcze raz wymieszać i zdjąć z ognia. Dodając kwasu z buraków budujemy jeszcze bardziej wyrazisty smak. Barszcz najlepiej odstawić na około godzinę. W międzyczasie można zacząć przygotowywać wkładkę czyli tradycyjnie uszka. Sól, pieprz, cukier i czosnek dodać do ciepłej zupy i znów godzinę odczekać. Smak najlepiej sprawdzić gdy zupa całkowicie ostygnie. Ewentualnie przed podaniem dosolić i dodać pieprzu. Barszcz przecedzić i schować do lodówki.