Barszczyk czerwony z wkładką

Barszczyk czerwony z wkładką:

Jak zrobić barszczyk:

  • 250 – 500 ml kwasu lub zakwasu z buraków
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie,
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 kg czerwonych buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu lub kawałek gwiazdki anyżu

Jak zrobić barszczyk:

Do pół litra wody w garnku dodać suszone borowiki, po czym opaloną i przekrojoną  cebulę i czosnek dodać do tego samego garnka. Gotować na średnim ogniu aż do wrzenia, po czym zminimalizować  ogień na najmniejszy, przykryć i trzymać tak jeszcze przez około 25 minut, tak by wywar „bulgotał leciutko” a nie się gotował. W międzyczasie można doprawić liściem laurowym, zielem oraz ziarnami pieprzu. Buraki i seler umyć i obrać a później zetrzeć na tarce lub posiekać. Jabłko  zetrzeć na tarce wraz ze skórką – bez obierania. Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka i zalać  ok 2,5 litra wody i wywarem z grzybami. Przykryć garnek i gotować na minimalnym ogniu do zagotowania ok. 20  min. W międzyczasie wedle własnego uznania można do zupy dodać goździki, cynamon i anyż. Po zagotowaniu dobrze jest trzymać wywar na ogniu dodatkowe 10 minut zanim doda się octu. Po tym czasie należy wszystko jeszcze raz wymieszać i zdjąć z ognia. Dodając kwasu z buraków budujemy jeszcze bardziej wyrazisty smak. Barszcz najlepiej odstawić na około godzinę. W międzyczasie można zacząć przygotowywać wkładkę czyli tradycyjnie uszka. Sól, pieprz, cukier i czosnek dodać do ciepłej zupy i znów godzinę odczekać. Smak najlepiej sprawdzić gdy zupa całkowicie ostygnie. Ewentualnie przed podaniem dosolić i dodać pieprzu. Barszcz przecedzić i schować do lodówki.

jak zrobić wkładkę – zapraszamy do artykułu o cieście na pierogi (ciasto i farsz ten sam tylko wielkość i wygląd uszek inna) 

Please follow and like us: