Domowa grzybowa
Z czego zrobić domową grzybową:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 2 litry wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- kostka rosołowa warzywna
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Jak zrobić domową grzybową:
Suszone grzyby wymocz w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc – tak jak robiliśmy w przypadku farszu do pierogów, kapusty z grzybami czy innych grzybowych dań wigilijnych. Po odstaniu, odsącz je z wody i pokrój w kosteczkę. Marchew, pietruszkę, seler oraz cebule obierz, przemyj pod bieżącą wodą i włóż do jednego garnka z grzybami ale bez wody, w której stały. Zalej je 2 litrami zimnej wody, dorzucając liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, kostkę rosołową i masło. Doprowadzam całość do zagotowania i gotuj na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Gdy trochę przestygnie dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Odcedź od zupy włoszczyznę, pozostawiając grzybki. Dosyp do wywaru mąki, zabiel śmietanką i ponownie doprowadzam do zagotowania. Spróbuj i jeszcze ewentualnie dopraw zupę ponownie. Tak gotową można podać np. z makaronem typu łazanki lub lanymi kluskami.