Domowa grzybowa

Domowa grzybowa

Z czego zrobić domową grzybową:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1  średnia cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • kostka rosołowa warzywna
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Jak zrobić domową grzybową:

Suszone grzyby wymocz w zimnej wodzie  najlepiej przez całą noc – tak jak robiliśmy w przypadku farszu do pierogów, kapusty z grzybami czy innych grzybowych dań wigilijnych. Po odstaniu, odsącz je z wody i pokrój w kosteczkę. Marchew, pietruszkę, seler oraz cebule obierz, przemyj pod bieżącą wodą i włóż do jednego garnka z grzybami ale bez wody, w której stały. Zalej je 2 litrami zimnej wody, dorzucając liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, kostkę rosołową i masło. Doprowadzam całość do zagotowania i gotuj na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Gdy trochę przestygnie dopraw ją do smaku solą i  pieprzem. Odcedź od zupy włoszczyznę, pozostawiając grzybki. Dosyp do wywaru mąki, zabiel śmietanką i ponownie doprowadzam do zagotowania. Spróbuj i jeszcze ewentualnie dopraw zupę ponownie. Tak gotową można podać np. z makaronem typu łazanki lub lanymi kluskami.

Please follow and like us: