Ratunkowy rosół

Ratunkowy rosół

Z czego zrobić ratunkowy rosół:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • około 1/3 płaskiej łyżki stołowej soli
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy
  • 2 całe ziarenka pieprzu

Jak zrobić ratunkowy rosół:

Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, dodać soli i gotować na średnim ogniu aż do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wyciągnąć z zupy kożuszek. Zmniejszyć ogień i gotować  z lekko uchyloną pokrywą przez godzinę. W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę, pora i natkę opłukać.  Warzywa dołożyć do mięsa i zagotować.  Przyprawić wszystko zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez następną godzinę. Rosół podawać gorący, z makaronem i natką. Można dołożyć również pokrojone mięso i marchewkę.

Please follow and like us: