Ratunkowy rosół
Z czego zrobić ratunkowy rosół:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 gałązki natki pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- około 1/3 płaskiej łyżki stołowej soli
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy
- 2 całe ziarenka pieprzu
Jak zrobić ratunkowy rosół:
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, dodać soli i gotować na średnim ogniu aż do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wyciągnąć z zupy kożuszek. Zmniejszyć ogień i gotować z lekko uchyloną pokrywą przez godzinę. W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę, pora i natkę opłukać. Warzywa dołożyć do mięsa i zagotować. Przyprawić wszystko zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez następną godzinę. Rosół podawać gorący, z makaronem i natką. Można dołożyć również pokrojone mięso i marchewkę.