Noworoczne postanowienia – fit śniadanie – jaglanka na mleku

Noworoczne postanowienia – fit śniadanie – jaglanka na mleku

Z czego zrobić mleczną jaglankę:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka – zamiast mleka można także użyć wody, mleka ryżowego lub kokosowego
  • 2 jabłka najlepiej słodkawe
  • cynamon
  • cukier, miód lub inne zastępniki, których używacie

Jak zrobić mleczną jaglankę:

Kaszę przepłucz gorącą wodą kilkukrotnie, po toby nie była gorzka. Jabłka najpierw umyj, potem obierz a następnie zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Mleko zagotuj, dodaj do niego kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach wrzuć pokrojone lub starte jabłka. Pod koniec gotowania dosłódź do smaku. Przed podaniem posyp cynamonem. Jedz lekko ostudzone by się nie poparzyć. Jeśli lubisz więcej owoców, do dekoracji i jedzenia możesz również użyć pokrojone w kosteczkę lecz nie gotowane z kaszą jabłka.

Jeśli kaszę robisz na mleku kokosowym. Wsyp ją najpierw do niedużego garnka, i dodaj połowę mleka kokosowego ok. 125 ml plus trochę krowiego lub roślinnego, wraz z cukrem i gotuj na małym ogniu. Po otrzymaniu miękkości pod przykryciem przez 18-20 minut, dolej resztę mleka kokosowego, wymieszaj i odstaw z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Please follow and like us: