Noworoczne postanowienia – fit śniadanie – domowa granola
Z czego zrobić domową granolę:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki orzechów włoskich i laskowych
- ¼ szklanki pestek dyni kub/ i słonecznika
- ½ szklanki suszonej żurawiny, rodzynek, moreli
- można dodać również figi, drobno skruszoną gorzką czekoladę, wiórki kokosowe
- ½ szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
w internecie są również wersje wykorzystujące zieloną i czarną herbatę - ¼ łyżeczki cynamonu
Jak zrobić fit granolę:
Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Orzechy, pestki i płatki wsyp do jednej do miski. Jeśli dorzuciłeś dodatkowe składniki, również je tam dodaj (prócz suszonych owoców i kawałków gorzkiej czekolady). Na koniec wlej do nich syrop i wymieszaj drewnianą łyżką. Kiedy składniki będą ze sobą posklejane, wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia. Rozprowadź równo po całej powierzchni i na koniec posyp cynamonem, możesz dodać również wiórki kokosowe. Piecz przez kolejne 20 – 30 minut, dwukrotnie mieszając je w międzyczasie. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Gotowe można podawać w słoiku lub salaterce zalane jogurtem, ulubionym mlekiem lub ze świeżymi owocami.