Noworoczne postanowienia – fit śniadanie – domowa granola

copy-of-copy-of-copy-of-katarzynki

Noworoczne postanowienia – fit śniadanie – domowa granola

Z czego zrobić domową granolę:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki orzechów włoskich i laskowych
  • ¼ szklanki pestek dyni kub/ i słonecznika
  • ½ szklanki suszonej żurawiny, rodzynek, moreli
  • można dodać również figi, drobno skruszoną gorzką czekoladę, wiórki kokosowe
  • ½ szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
    w internecie są również wersje wykorzystujące zieloną i czarną herbatę
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Jak zrobić fit granolę:

Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Orzechy, pestki i płatki wsyp do jednej do miski. Jeśli dorzuciłeś dodatkowe składniki, również je tam dodaj (prócz suszonych owoców i kawałków gorzkiej czekolady). Na koniec wlej do nich syrop i wymieszaj drewnianą łyżką. Kiedy składniki będą ze sobą posklejane, wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia. Rozprowadź  równo po całej powierzchni i na koniec posyp cynamonem, możesz dodać również wiórki kokosowe. Piecz przez kolejne 20 – 30 minut, dwukrotnie mieszając je w międzyczasie. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Gotowe można podawać w słoiku lub salaterce  zalane jogurtem, ulubionym mlekiem lub ze świeżymi owocami.

Please follow and like us: