Noworoczne postanowienia – fit lunch – sadzone kanapki
Z czego zrobić sadzone kanapki:
- olej kokosowy do smażenia – nierafinowany lub inny tłuszcz
- dwa jajka
- garść rukoli lub liści szpinaku
- pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 avocado
- pieprz, sól, zioła do smaku
- szynka z indyka lub ser np: mozarella albo plastry łososia (jak kto lubi)
- 2 lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego (razowe, żytnie, ew. graham)
Jak zrobić sadzone kanapki:
Na początek przygotowujemy składniki. Avocado obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Wyciągamy szynkę, mozzarellę pokrojoną lub łososia – jak kto woli. Tniemy pomidorki na plasterki. Chleb tostujemy w piekarniku lub tosterze na kolor złocisty, tak by był chrupiący. W tym samym czasie na roztopionej niewielkiej ilości tłuszczu robimy dwa jajka sadzone, posypując je do smaku pieprzem, ziołami i szczyptą soli, najlepsze smakują gdy nie są do końca ścięte. Chleb wykładamy na talerz, kładziemy na niego avocado i łososia lub szynkę. Następnie kładziemy na nie jajko sadzone. przykrywamy rukolą avocado i pomidorkami, można znów doprawić lub posypać do smaku świeżym szczypiorkiem. Kanapkę można zamknąć przykładając na górę również opieczony chleb. W innej wersji można całość polać np; delikatnym sosem pomidorowo – jogurtowym lub ziołowym. Tak przyrządzone danie będzie pełnowartościowym i pożywnym posiłkiem w porze lunchu.