Noworoczne postanowienia – fit lunch – sadzone kanapki

Noworoczne postanowienia – fit lunch – sadzone kanapki

Z czego zrobić sadzone kanapki:

  • olej kokosowy do smażenia – nierafinowany lub inny tłuszcz
  • dwa jajka
  • garść rukoli lub liści szpinaku
  • pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 avocado
  • pieprz, sól, zioła do smaku
  • szynka z indyka lub ser np: mozarella albo plastry łososia (jak kto lubi)
  • 2 lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego (razowe, żytnie, ew. graham)

Jak zrobić sadzone kanapki:

Na początek przygotowujemy składniki. Avocado obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Wyciągamy szynkę, mozzarellę pokrojoną lub łososia – jak kto woli. Tniemy pomidorki na plasterki. Chleb tostujemy w piekarniku lub tosterze na kolor złocisty, tak by był chrupiący. W tym samym czasie na roztopionej niewielkiej ilości tłuszczu robimy dwa jajka sadzone, posypując je do smaku pieprzem, ziołami i szczyptą soli, najlepsze smakują gdy nie są do końca ścięte. Chleb wykładamy na talerz, kładziemy na niego avocado i łososia lub szynkę. Następnie kładziemy na nie jajko sadzone. przykrywamy rukolą avocado i pomidorkami, można znów doprawić lub posypać do smaku świeżym szczypiorkiem. Kanapkę można zamknąć przykładając na górę również opieczony chleb. W innej wersji można całość polać np; delikatnym sosem pomidorowo – jogurtowym lub ziołowym. Tak przyrządzone danie będzie pełnowartościowym i pożywnym posiłkiem w porze lunchu.

Please follow and like us: