Noworoczne postanowienia – fit kolacja – tosty szpinakowe
Z czego zrobić fit tosty:
- 2 kromki chleba ciemnego najlepiej: razowego, żytniego, pełnoziarnistego
- garść liści świeżego szpinaku
- 1/2 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 plaster żółtego sera, ewentualnie 2 plastry sera typu mozzarella
Jak zrobić fit kolację:
Szykujemy wszystkie produkty. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Szpinak możemy opłukać i osuszyć. Układamy według kolejności: awokado, szpinak, pomidorki. W zależności od sera, możemy go utrzeć lub pokroić, po czym ułożyć go, jako ostatni na kanapce. Jeśli chcemy robić tosty w tosterze zamykanym, przykrywamy kanapkę jeszcze jedną warstwą chleba i pieczemy, aż skórka chleba zrobi się złocista. Tosty możemy również zrobić w opiekaczu lub piekarniku. Wykładając pojedyncze kromki z nadzieniem na blaszkę i pieczą do momentu, aż cały ser się roztopi.