Znikająca cukinia
Z czego zrobić znikającą cukinię:
- 4 szt mini cukinii lub średnia 1 szt
- 8 plasterków szynki dojrzewającej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- gęsty jogurt naturalny
- ewentualnie serek feta lub inny do smaku
Jak zrobić znikającą cukinię:
Cukinie w zalezności od rozmiaru przekrój – mini – na pół, większą na 8 części. Każdy kawałek cukinii owiń plasterkiem szynki. Następnie umieść je w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Cukinie z szynką piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20 minut. Po upieczeniu, podajemy ciepłe, z sosem jogurtowym doprawionym czosnkiem lub świeżą kolendrą. Dla urozmaicenia przed zawinięciem i pieczeniem, każdy kawałek można odpowiednio nafaszerować np: serem.