Aktualności

copy-of-copy-of-copy-of-katarzynki

Sylwestrowe przekąski – znikająca cukinia

Znikająca cukinia Z czego zrobić znikającą cukinię:  4 szt mini cukinii lub średnia 1 szt  8 plasterków szynki dojrzewającej 1 łyżeczka oliwy z oliwek gęsty jogurt naturalny ewentualnie serek feta lub inny do smaku Jak zrobić znikającą cukinię: Cukinie w zalezności od rozmiaru przekrój – mini  – na pół, większą na 8 części. Każdy kawałek Czytaj więcej >>

copy-of-copy-of-copy-of-katarzynki

Lane kluski do zupy

Lane kluski do zupy Z czego zrobić lane kluski: 2 jajka 4 łyżki mąki Jak zrobić lane kluski:   Jajka rozbijamy do naczynia, może być salaterka albo większa szklanka. Do jajek dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy wszystko energicznie aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Zbyt gęsta masę rozrzedzamy wodą i znów mieszamy. Masę wylewamy Czytaj więcej >>

grzybowa

Domowa grzybowa

Domowa grzybowa Z czego zrobić domową grzybową: 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1  średnia cebula 1 szklanka suszonych grzybów 2 litry wody 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany słodkiej 30% 1 łyżeczka mąki pszennej kostka rosołowa warzywna listek laurowy kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki Jak zrobić domową Czytaj więcej >>

copy-of-copy-of-copy-of-katarzynki

Zupa rybna z grzaneczkami

Zupa rybna z grzankami Z czego zrobić zupkę rybną ok. 4 porcje: 200 g łososia 200 g dorsza (jeśli macie lub wolicie, można użyć innych ryb) 50 g marchewki 30 g selera 10 cm pora 1 cebula 1 czosnek 50 g borowików mrożonych 100 g pomidorów pelati 100 ml wina białego wytrawnego 50 ml koniaku Czytaj więcej >>

copy-of-copy-of-copy-of-katarzynki

Świąteczne pierożki z nadzieniem grzybowym

Świąteczne pierożki z nadzieniem grzybowym: Jak zrobić nadzienie: 1 litrowy słoik suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól pieprz 3 łyżki oleju 3 posiekane drobno cebule Jak zrobić nadzienie: Zacznij od opłukania grzybów, i zalania ich zimną wodą. Tak przygotowane pozostaw na min. 6 godzin lub na całą noc. Do tego samego garnka Czytaj więcej >>

copy-of-copy-of-katarzynki

Wigilijne krokierty

Wigilijne krokiety ok. 10 średnich sztuk: Farsz do krokietów: 1 kg  kapusty kiszonej 1/2 szklanki wody 500 g startych pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki oleju roślinnego pieprz do smaku Jak zrobić farsz: Pieczarki zetrzeć na tarce po czym  utartą masę wrzucić na patelnię. Podgrzewać do całkowitego wyparowania wychodzącej z nich wody, następnie dodać dwie Czytaj więcej >>

copy-of-katarzynki-1

Wigilijna kapustka z suszonymi grzybkami

Wigilijna kapustka z suszonymi grzybkami składniki na 4 porcje: 1 kg kiszonej kapustki 50 g grzybów suszonych 50 g  śliwek suszonych 3 cebule 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku przyprawy do smaku – sól, pieprz Jak zrobić wigilijną kapustkę z suszonymi grzybkami: Najpierw włóż grzybki do rondelka Czytaj więcej >>

makielki

Makiełki z domowym makaronem

Makiełki z domowym makaronem Składniki na masę 25 dag maku 20 dag cukru 1 łyżka miodu 1 szklanka słodkiej śmietanki 5 dag rodzynek 5 dag orzechów 1 kopiasta łyżka skórki pomarańczowej 5 – 10 dag innych bakalii (migdały, figi, suszone morele, suszone śliwki) Składniki na makaron 0,5 kg mąki 3 jajka ok. 3/4 szklanki ciepłej Czytaj więcej >>